Hart- en vaatziekten

De praktijkondersteuner, verzorgt in onze praktijk het spreekuur Risico hart- en vaatziekten. Deze risico's zijn:

 • Verhoogde bloedruk
 • Verhoogd cholesterol
 • Diabetes
 • Roken
 • Overgewicht
 • Gebrek aan lichaamsbeweging

 

Op roken, overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging heeft u zelf natuurlijk veel invloed. Voor beïnvloeding van de bloeddruk, het cholesterol en Diabetes zijn er medicijnen. Als u een of meer van deze medicijnen gebruikt en niet onder controle bent van een specialist, zullen wij u tenminste eens per jaar oproepen voor het spreekuur hart- en vaatziekten om met u alle risicofactoren door te nemen, maar ook zonder dat kunt u zelf een afspraak bij haar maken.

 

Wanneer is het vooral zinnig om een afspraak voor dit spreekuur te maken?

 • als iemand in uw familie (een ouder, kind, broer of zus) voor de leeftijd van 60 een hart- en vaatziekte heeft gekregen (bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte);
 • als iemand in uw familie een ernstig verhoogd cholesterolgehalte heeft of had;
 • als u een rokende man bent en ouder dan 50 jaar, of een rokende vrouw ouder dan 55 jaar;
 • als u duidelijk te zwaar bent (overgewicht), zie verder voor uitleg
 • als u hoge bloeddruk heeft en uw cholesterolgehalte is nog nooit gemeten;
 • als u diabetes heeft en uw cholesterolgehalte is nog nooit gemeten.

 

Bloeddruk

Met een toenemende hoogte van de bloeddruk neemt de kans op ziekte en sterfte aan hart- en vaatziekten geleidelijk toe, zowel onder mannen als onder vrouwen, en ten minste tot het 75ste levensjaar.

De bloeddruk is verhoogd, wanneer deze hoger is dan 140 mmHg systolisch (bovendruk) en/of 90 mmHg diastolisch (onderdruk).

 

Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof. Uw lichaam heeft deze stof nodig om cellen, hormonen en gal te maken. Cholesterol wordt in de lever aangemaakt en verwerkt. Daarnaast neemt uw lichaam cholesterol op uit de voeding. De hoeveelheid cholesterol in uw bloed wisselt. Het cholesterolgehalte neemt toe als u veel verzadigd vet eet. Verzadigd vet zit vooral in room, boter, volle melkproducten, volvette kaas, vet vlees, koekjes, gebak en snacks. Sommige mensen hebben aanleg voor een hoog cholesterolgehalte. Het lichaam maakt dan zelf te veel cholesterol aan. Soms is dit erfelijk.

 

Wat kunt u zelf doen om uw cholesterol te verlagen?

Kies voor magere melkproducten en magere kaas, vis, mager vlees (kip, kalkoen) of plantaardige vleesvervangers. Eet weinig verzadigde vetten. Kies in plaats daarvan voor onverzadigde vetten zoals in vette vis, olie en vloeibare dieetmargarine en braadproducten. Vaak staat op de verpakking van producten vermeld wat voor vetten er in zitten. Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag en liefst niet elke dag. Meer informatie vindt u via de onderstaande links:

 

Roken

Het is bekend dat roken een risico vormt. Als u rookt en u wilt stoppen kunt u ook contact opnemen met Wija Velt.

 

Gebrek aan lichaamsbeweging

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging: ten minste vijf dagen per week een halfuur intensief bewegen zodanig dat u er sneller door gaat ademen (stevig wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, traplopen of tuinieren). Bewegen is goed voor uw cholesterol en glucosegehalte (suiker) van uw bloed, En goed voor uw bloeddruk en gewicht.

 

Overgewicht

Als u te zwaar bent (overgewicht), probeer dan af te vallen door gezond en niet te veel te eten en meer te bewegen.

Er zijn 2 soorten overgewicht: matig overgewicht (BMI tussen 25 en 30) en ernstig overgewicht of obesitas (BMI boven de 30). Mensen met overgewicht en obesitas hebben meer kans op ernstige ziekten zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker.  

De waarde van de BMI-index (ook wel queteletindex genaamd) is gelijk aan het gewicht van de persoon (in kilogram) gedeeld door het kwadraat van de lengte (in meter).

Voorbeeld: een persoon van 90 kilo en een lengte van 173 centimeter:
BMI  = 90 / (1,73*1,73) = 30,07

 

 

Diabetes

Ook Diabetes (Suikerziekte) is één van de risico's voor het krijgen van hart- en vaatziekten. hiervoor is een apart spreekuur en een aparte pagina op deze site.